Uvařte si maďarskou rybí polévku.Vánoce patří v Maďarsku k nejvýznamnějším svátkům roku. Hluboké kořeny mají i proto, že druhý vánoční den si celý křesťanský svět připomíná svatého Štěpána, tedy jmenovce zakladatele historického maďarského státu. K této příležitosti se peče svatoštěpánský koláč, který se o první adventní neděli uloží na okraj stolu, kde musí vydržet až do Tří králů.
Vánoce jsou tak nejen církevním, ale skutečně celonárodním svátkem. Dárky se rozdávají ještě před štědrovečerní večeří, která bývá bohatá a začíná hned po setmění nebo východem první hvězdy, kdy se rodina postaví ke stolu a pomodlí. Při štědrovečerní hostině se nejí maso, s výjimkou ryby, ke které si Maďaři dávají bramborový salát. Součástí slavnostního menu je halászlé – tradiční maďarská pikantní rybí polévka.
Maďarská rybí polévka, která má řadu obměn. Někde se vaří z více druhů ryb, nesmí chybět štika, kapr, sumec, jinde se do polévky přidávají rajčata a jako zavářka krupicové noky.
Ingredience:
- 1-1,5 kg ryb (kapr, štika, pstruh, sumec apod.)
- 2 ks červené papriky
- 2 ks cibule
- 0,3 l zakysané smetany
- celý pepř i mletý pepř
- červená mletá maďarská paprika
- hladká mouka
- máslo
- ocet
- sůl
Postup:
- z ryby vyřežeme menší kousky masa bez kostí, obalíme v hladké mouce, opečeme na másle a dáme stranou
- zbytek ryby, hlavu, páteř, ocas nakrájíme a dáme vařit, přidáme celou cibuli, 2 lžíce octa, sůl a 6 zrnek celého pepře, když je maso měkké, vývar scedíme, z uvařeného masa odstraníme drobné kůstky a dáme stranou
- cibuli nakrájíme na kostičky, papriku na proužky a na másle osmahneme, zalijeme scezeným rybím vývarem, přidáme červenou mletou papriku, mletý pepř a vaříme 5-10 minut, než zelenina změkne, pak zmírníme oheň a polévku zalijeme zakysanou smetanou
- nakonec do polévky vložíme obrané rybí maso z vývaru
- polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kousky masa a podáváme
V případě rychlého vaření můžete využít
Základ na rybí polévku (Magyar Haláslé alap) , který nabízíme v našich
maďarských prodejnách ERLI nebo na
e-shopu.
Fotogalerie: