Tažený štrůdl neboli závin - je velmi oblíbené pečivo maďarské kuchyně. Jeho příprava vyžaduje velkou dovednost a trpělivost, která je vyžadována při vytahování těsta až do papírově tenké, téměř průhledné fólie. Nejvhodnější pro těsto je mouka s vysokým obsahem glutenu a škrobu, úplně suchá, ideální uleželá, nejlépe z předloňské sklizně. V jedinečné, sto let staré kuchařské knize, je definováno jaké vlastnosti musí mít správně vypracované těsto na tažený závin: "Hospodyňka pozná, že těsto na tažený štrůdl je již vhodné, když kousek těsta velikosti chlebového bochánku vytáhne tak, že do něho může zabalit husara i s jeho koněm".
HORTOBÁĎSKÝ MASOVÝ ZÁVIN - HORTOBÁGYI HÚSOS RÉTES
Ingredience:
-
1 balení listového těsta
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce
sádla
- 1 polévková lžíce
lahůdkové papriky
- 1 polévková lžíce
základ gulášové polévky
- 1 polévková lžíce
paprikového krému
- dle chuti mletý černý pepř
- 20dkg mletého krůtího masa
- 2,5dl smetany
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce houskové strouhanky
Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C. Z ledničky vyndáme listové těsto. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a na mírném ohni lehce podusíme. Odstavíme z ohně a přidáme červenou papriku, gulášový základ a paprikový krém. Přidáme maso a 1 – 2 minuty mícháme. Potom 10 – 15 minut na mírném ohni pod pokličkou dusíme, nakonec přidáme smetanu. Připravíme si dvě velké utěrky a na ně rozdělíme listové těsto, které potřeme tence olejem. Strouhanku a náplň rozdělíme na obě těsta tak, aby cca 2cm od okrajů bylo těsto prázdné. S pomocí utěrek záviny zatočíme, konce zahneme pod závin a přendáme na pekáč. Povrch těsta tence pomažeme olejem a dáme péct 10 – 15 minut.
Závin je hotový, když získá zlatohnědou barvu.
DOBROU CHUŤ