Tyto slova se vynořují v mysli člověka, když se řekne „maďarská kuchyně“. Ta maďarská kuchyně, která na začátku 20. století byla vedoucí kuchyní na top listě v Evropě a na třetím místě mezi světovými kuchyněmi. Znamenala takovou exotiku a kvalitu jako v té době thajská a čínská kuchyně. Dnes kvůli univerzálnosti a přílivu nezdravých fastfoodových jídel sice ještě stále patří mezi významné evropské kuchyně, ale klesla pod 10. místo.
Jaká byla a jaká je dnes ta pravá maďarská kuchyně a jaká je ta, co se prodává a vydává za “maďarskou kuchyni”?
Podle celonárodního hlasovaní z roku 2002 byl vybrán seznam nejuznávanějších a nejtradičnějších maďarských jídel, která mají označení - národní.V čem jsou vyjímečná tato jídla? A proč jsou „národní“?
Naproti tomu, že 90% těchto jídel se najde pod jiným názvem i v jiných kulturách, mají „maďarská národní“ jídla základní suroviny a úpravu, která je charakteristická pro maďarskou gastronomii. Tyto jídla jsou preferovaná jen od 18. století, do té doby tato maďarská kuchyně nebyla známa světu. Proč? Neboť základní suroviny jako paprika, brambory, vepřové maso, cibule, kukuřice se do příchodu Turků do Uher málo používaly.
Traduje se, že maďarská gastronomie je syntéza pradávné nomádské a asijské, středověké německé, italské, slovanské, rakouské a francouzské kuchyně, kde se důvtipně mísily suroviny, technologie, a tak se vytvářela nová, tradiční maďarská jídla.
V 19. století nastal rozkvět pohostinství, ubytovacích a stravovacích zařízení, který pomohl k propagaci maďarské kuchyně a pomohl v gastronomii dobýt celou Evropu. Zakládaly se rodinné podniky, gastronomické klany a z nich povstali nejslavnější budoucí šéfkuchaři a hoteliéři národa, např. Gundel, Marchal, Gerbeaud, Dobos aj.