Bramborový cukrBRAMBOROVÝ CUKR
Znáte BRAMBOROVÝ CUKR?
Možná si někteří z vás vzpomenou na své mládí, kdy přicházeli do obchodu a uviděli tam malá „mejdlíčka“ v různých barvách – bramborový cukr.
Co je bramborový cukr a z čeho se vyrábí?
Jedná se o jednoduchý cukr (glukózu), který může být připraven hydrolýzou brambor, kde dojde k rozdělení na škrob (komplexní cukr) rozkladem. Tento proces se obvykle dosáhne v průmyslovém měřítku pomocí varu pod tlakem a s zředěnou kyselinou škrobovou. Odpařením výsledného roztoku se získá po ochlazení krystalizující tuhnoucí produkt. Glukóza se využívá jako zdroj energie. Lze ji nalézt v sladkostech, zvláště se využívá k oslazení energetických tyčinek.
Bramborový cukr můžete zakoupit v našich obchodech v Ostravě, v Klimkovicích nebo na e-shopu.
