Tokajské aszú - HungarikumTokajské aszú - HUNGARIKUM
Z hroznů v světoznámé podhorské vinařské oblasti
Tokaj a na půdě vulkanického původu, kterou ohraničují ve tvaru trojúhelníku vrchy Satori v Sátoraljaújhelyi, Abaújszántó a tokajský vrch Kopasz, se vyrábějí ušlechtilé odrůdy vína - furmint, lipovina a muškát.
Nejznámější specialitou této oblasti je
tokajské aszú. První aszú vyrobil kolem roku 1630 kněz Máté Sepsi Laczkó. Aszú je král vín, víno králů (Vinum Regumat, Rex Vinorum). Pili ho panovníci, králové, jak Napoleon, Marie Terezie, Petr Veliký a jiní.
V případě příznivého počasí přezrálá slupka hroznové bobulky praskne a usadí se na něm ušlechtilá plíseň (botrytis cinerea), díky které se docílí muškátová chuť. Vinobraní se koná tradičně v druhé polovině října, obírá se furmint a lipovina. Hrozny aszú sbírají vinaři do van a vytvoří z nich masu podobnou těstu. Na tuto masu nalijí víno, po nasáknutí ji lisují a pak nechají zrát v malých dubových sudech.
V závislosti na množství puten (tří-, čtyř-, pěti - nebo šestiputnové) se masa zalije vínem, v množství sudu Günczkého typu (136 l). Počet takzvaných puten má tedy vliv na vlastnosti a kvalitu nápoje. Doba zrání před plněním do lahví je o dva roky delší, než je počet puten.
Tokajské aszú je v seznamu unikátních maďarských výrobků, které se jmenuje HUNGARIKUM.
Cílem zakladatelů klubu HUNGARIKUM bylo, aby v seznamu byly produkty, které jsou typicky maďarské, těší se mezinárodní pověsti, jsou žádané a je známo odkud pocházejí.
Tokajská vína můžete zakoupit v maďarských prodejnách ERLI nebo na e-shopu.
Ve dnech
8. – 10.5.2015 se můžete zúčastnit
zájezdu do maďarských vinařských oblastí Eger, Tokaj včetně návštěvy historických měst
Ostřihom,
Szentendre, termálních lázní
Miskolc-Tapolca a tak osobně poznáte místa, odkud známá maďarská vína pocházejí.
V případě, že do
Tokaje cestujete vlastním autem a budete projíždět městečkem
Szerencs, zastavte se u jeho dominanty,
hradu – Rákoczi vár, zde také zakoupíte
Turistickou známku (Turista érem) No. 97.
Přejeme příjemné zážitky, jak z maďarských vín, tak i z cest po Maďarsku doplněných o suvenýr v podobě Turistické známky (Turista érem).
společnost ERLI