Jezero Tisza je se svou vodní plochou o rozloze 127 km
2 druhým největším jezerem v Maďarsku hned po Balatonu.
Na jeho ploše se střídají drobné ostrůvky, mrtvá ramena a plytké kanály s obrovskými otevřenými vodními plochami. Nachází se asi 200 km východně od hlavního města Maďarska – Budapešti a je součástí Národního parku Hortobágy. Od roku 1999 je součástí světového dědictví UNESCO.
Po celém jeho pobřeží se táhnou dlouhé pláže, které jsou volně přístupné. Největším a turisticky také velmi oblíbeným střediskem u tohoto jezera je město Tiszafüred. Toto lázeňské město leží na jižním pobřeží jezera a jeho léčivá termální voda působí blahodárně na pohybové ústrojí, revmatismus a gynekologické potíže. Ve městě najdete také mimo jiné i historické památky jako např. římskokatolický a reformační kostel a muzeum Pála Kisse.
V těchto a dalších střediscích kolem jezera lze provozovat různé sporty (jezdit na koních, na kolech), ochutnávat místní speciality, především z ryb, účastnit se kulturních a zábavních programů, nebo si užívat vodní radovánky. Ve všech střediscích jsou nejrůznější možnosti ubytování.
Na severním pobřeží jezera v jedné ze zátok je však přísně chráněná unikátní ptačí rezervace s nejvzácnějšími druhy vodního ptactva, která jim slouží k odpočinku během stěhování. Z několika přístavišť lze vyplout na loďce na pozorování do tohoto ptačího ráje, ale pouze s odborným doprovodem.
Především jde ale o „Rybářský ráj“. V celé oblasti lze zakoupit rybářské lístky, zapůjčit rybářské náčiní, holínky a jsou zde prostory k čištění a zpracování ryb.
Níže přikládáme recept na rybí polévku, kterou si můžete uvařit například v některém z našich
kotlíků.
Ingredience:
- 1,5 kg rybích plátků (podle chutě lze přidat jikry, mlíčí)
- 3 cibule
-
1 sáček „Böllér“ základ do Halászlé (rybí polévka)
- sůl
-
6 lžic „Kalocsai“ lahůdkové papriky
- 1 ks rajského jablíčka
- zelenou papriku
Postup:
Rybí plátky osolíme a necháme odstát. Na drobno nakrájenou cibuli a zelenou papriku posolíme, na oleji podusíme, přidáme polovinu lahůdkové papriky, zalijeme 2l vody a přidáme maso. Ochutíme solí a vsypeme základ rybí polévky. Potom na mírném ohni hodinu vaříme. Poté vyndáme rybí plátky, ostatní suroviny přepasírujeme do větší nádoby a dolijeme vodou. Přisypeme zbytek lahůdkové papriky, můžeme přidat rybí jikry nebo mlíčí a vaříme ještě 10 minut. Nakonec přidáme rybí plátky a servírujeme teplé.